Alles wat u moet weten over zonnebrand

Wat is het toch lekker als het zonnetje weer schijnt!

Zonnebaden en lekker in de zon zitten is iets wat wij Nederlanders graag mogen doen, het is een van de favoriete bezigheden en de zon heeft altijd een positieve invloed op onze gesteldheid. Echter is het wel belangrijk dat we rekening houden met de gevolgen die de zon heeft voor onze huid en als u kinderen heeft, de kwetsbare huid van jonge kinderen.

naar

Zonnebrand ook wel zonnemelk genoemd beschermt ons tegen de schadelijke straling van de zon. Om optimaal te kunnen genieten zonder te verbranden of last te hebben van vroegtijdige huidveroudering, is het belangrijk dat u goede zonnebrand gebruikt. Bij het gebruikt van zonnebrand zijn 3 aspecten belangrijk:

1) Wat is een goede zonnebrand?

2) Welke zonnebrand is geschikt voor mijn huid?

3) Juiste wijze van gebruik?

Om deze vragen te kunnen beantwoorden zullen we iedere vraag hieronder uitgebreid behandelen, zodat u zelf kunt bepalen welke zonnebrand u het beste kunt kopen voor uzelf, partner of uw kinderen.

1 - Wat is een goede zonnebrand

De wetenschap heeft door de jaren de zonnebrand als product steeds verder verfijnd, echter zijn er altijd kwalitatief goede en minder goede producten en niet iedere zonnebrand is gemaakt voor hetzelfde doel. We zullen ons eerst richten op waar een zonnebrand aan moet voldoen.

Een goede zonnebrand heeft tenminste de onderstaande werking.

UVA en UVB filters

Een must voor ieder zonnebrand product is de aanwezigheid van zowel UVA als UVB zonnefilters. Deze beschermen tegen schadelijk soorten straling. Zonnebrand met UVA en UVB noemt men ook wel breedbandfilters.

Vitamine E

Een goede zonnebrand bevat vitamine E, deze antioxidant neutraliseert huid verouderende vrije radicalen. Zo gaat u vroegtijdige huidveroudering tegen.

Hydraterende functie

Het is belangrijk dat de zonnebrand een hydraterende functie heeft, zodat uw huid niet uitdroogt.

Gebruikt van nanodeeltjes (bij SPF 30+)

Door gebruik van nanotechnologie zijn er kleine reflecterende deeltjes toegevoegd aan de zonnebrand, waardoor de werking van de UVA en UVB filters sterker wordt. Vooral bij beschermingsfactoren 30 en hoger is dit belangrijk. Dit is ook te controleren door te kijken of er zinkoxide en/of titaandioxide zijn toegevoegd aan het product.


2 - Welke Zonnebrand is geschikt voor mijn huid

Het belangrijkste van een zonnebrand product is dat u het juiste product kiest voor het type huid dat u heeft. Er zijn 4 huidtypen waar een beschermingsfactor (SPF) bij wordt vermeld, die u het beste kunt gebruiken.

Huidtypen:

Huidtype I: zeer lichte huid. Mensen met dit huidtype worden maar weinig of helemaal niet bruin en verbranden zeer snel. Aanbevolen SPF 25-30.

Huidtype II: lichte huid. Iemand met dit huidtype zal snel verbranden en maar langzaam bruinen. Aanbevolen SPF 15-25.

Huidtype III: licht getinte huid. Deze mensen verbranden niet zo snel en worden gemakkelijk bruin. Aanbevolen SPF 10-15

Huidtype IV: getinte huid. Iemand met dit huidtype bruint snel en verbrandt vrijwel nooit. Aanbevolen SPF 5-10.

Baby's en Kinderen

Voor baby's het (jonge) kinderen is het iets gemakkelijker, baby's tot 1 jaar dient u in de smeren met SPF 50 en (jonge) kinderen t/m 16 is SPF 30 aanbevolen. Verder wordt geadviseerd om deze leeftijdsgroepen niet in de directe zon te laten liggen.

Tip: Smeer zonnebrand / zonnemelk altijd ruim in, om de gewenste bescherming te krijgen.

 

3 - Juiste wijze van gebruik

De werking van een product is altijd afhankelijk van hoe u het gebruikt, dit is zeker waar voor zonnebrand producten. De beschermingsfactor (SPF) vermeld op de verpakking wordt alleen gehaald mits het product royaal wordt aangebracht. Wees dus niet te zuinig met het gebruik van het product. Beter iets teveel dan te weinig!

Zonnebrand kunt u het beste 30 minuten voor het zonnen aanbrengen op de huid. Daarbij is het dus belangrijk dat u royaal insmeert en regelmatig opnieuw insmeert, voornamelijk na het zwemmen en afdrogen.

Uitleg beschermingsfactor: een beschermingsfactor van 10 houd in dat u 10x zolang in de zon kunt zitten. Als u normaal na 30 minuten begint te verbranden, zal u met een SPF10 product na 300 minuten beginnen te verbranden.

 

naar