Basis informatie koolhydraten

Tegenwoordig zit in haast alle producten die we dagelijks eten koolhydraten, maar wat zijn nu precies koolhydraten en waar komen ze vandaan.

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten zijn stoffen die van nature voorkomen in het lichaam. Het zijn essentiele stoffen, wat inhoud at het we afhankelijk zijn van voedsel voor het voldoende binnenkrijgen van koolhydraten. Koolhydraten zijn naast eiwitten en vetten, de brandstof waar ons lichaam op draait. Koolhydraten zijn afkomstig uit het plantenrijk en rijke bronnen zijn fruit, groente en granen. Daarnaast gebruiken veel sporters extra koolhydraten voor het bevorderen van de training, in de vorm van zogenoemde energie dranken en repen.

Twee soorten koolhydraten

Koolhydraten voorzien het lichaam van energie, er zijn echter twee soorten koolhydraten. De eerst soort zijn vluchtige koolhydraten die snel worden omgezet door het lichaam en het lichaam dan ook snel voorziet van energie. Dergelijke koolhydraten zitten veel in pro workout supplementen, die de sporter inneemt kort voor het sporten. Deze koolhydraten zijn vaak in de vorm van suikers.

De tweede soort koolhydraten is de lang werkende variant. Deze koolhydraten worden langzaam omgezet dan wel opgenomen door het lichaam en leveren energie op langere termijn. Dit soort koolhydraten zitten vaak in shakes, welke je het beste s’morgens kunt innemen. Zodat je extra energie hebt tijdens de training s’avonds.

Koolhydraten in supplementen!

Veel sport supplementen bevatten een combinatie van koolhydraten en eiwitten, voor het bevorderen van een training of workout! Door het combineren van beide voedingsstoffen, wordt de sporter voorzien in alle basis behoeften van een lichaam die veel te voortduren heeft.