Informatie omega 3 6 9 vetzuren

Wat zijn omega vetzuren?

Omega vetzuren zijn onverzadigde vetzuren, welke van nature voorkomen in het lichaam. De omega vetzuren in voedingssupplementen zijn vaak meervoudig onverzadigd. Er bestaan verzadigde en onverzadigde vetzuren. Deze soorten verschillen in chemische structuur. Vaak wordt aangegeven dat verzadigde vetzuren slecht zijn voor de gezondheid. Echter zijn beide varianten van nature aanwezig in het lichaam en benodigd voor het goed functioneren. Omega 3 is vooral belangrijk voor jonge kinderen. Vetzuren zijn vaak omgeven met lipiden of triglyceriden, afhankelijk van de bron van omega 3. De voornaamste bron van omega 3 is visolie en krillolie, omega 3 vetzuren komt tevens voor in plantaardige bronnen zoals lijnzaadolie. Omega 6 en 9 zijn altijd plantaardig.

Hoe krijgen we voldoende omega's binnen?

Het is belangrijk dat we voldoende vetzuren binnen krijgen via onze voeding. Tegenwoordig is omega 6 de meest voorkomend in voeding, eigenlijk te veel! Het is hierdoor extra belangrijk om extra omega 3 in te nemen. De beste en zuiverste bron is omega 3 capsules of koudgeperste lijnzaadolie. Verhoudingen tussen verzadigde en onverzadigde vetten is ook belangrijk. Eet daarom niet teveel verzadigde vetten. Deze vetten worden voornamelijk veel gebruik bij kant-en-klaar maaltijden en goedkoop fastfood. Daarnaast worden er ook veel slechte vetten gebruikt in snacks als chips en worst. Uw voeding dagelijks aanvullen met een omega 3 supplement of visolie is een uitstekende manier om meer omega 3 binnen te krijgen. Omega 9 zijn we in mindere mate nodig, een rijke bron is borage olie!

Soorten omega vetzuren

Omega vetzuren komen in 4 soorten: Omega 3, omega 6 omega 7 en omega 9. Bekende vetzuren zijn de 4 omega 3 vetzuren genaamd EPA, DHA, linolzuur en alfa-linoleenzuur, welke in het lichaam voornamelijk omgezet wordt in EPA en hoofdzakelijk in DHA. Wilt u persoonlijk advies over welke vetzuren u nodig bent, dan kunt u ons gerust bellen of een email sturen. Wij kunnen u dan persoonlijk advies geven.