Algemene informatie enzymen

Wat is een enzym?

Enzymen zijn eiwitten, elk met een eigen chemische samenstelling. Enzymen zijn hulpmiddelen binnen het lichaam, ze versnellen namelijk vele reacties binnen het lichaam. Enzymen worden ook wel de katalysatoren van het lichaam genoemd.

Functies van enzymen

Enzymen maken reacties mogelijk binnen het lichaam of helpen deze te versnellen. Een belangrijke eigenschap van enzymen is dat ze actief deel uitmaken van reacties in het lichaam, maar enzymen worden zelf niet verbruikt en veranderen ook niet qua chemische samenstelling. Een enzym kan dus deelnemen aan meerdere reacties.  

Er zijn verschillende soorten enzymen, elk met hun eigen chemische samenstelling, dat ervoor zorgt dat elk enzym reactiespecifiek is. Wat inhoud dat niet elke reactie in het lichaam dezelfde enzymen activeert. Enzymen wordt aangemaakt door het lichaam zelf, van eiwitten en soms ook van vitaminen.

Soorten enzymen

Het lichaam kent verschillende soorten enzymen met elk hun eigen belangrijke werkingen in het lichaam. Iedereen kent wel de term verteringsenzymen, zoals lipase en amylase, twee lichaamseigen verteringsenzymen. Echter er zijn nog twee andere soorten enzymen. Genaamd Metabolische en voedingsenzymen. Metabolische enzymen hebben invloed op het metabolisme van het lichaam.